KUPRINIŲ SVĖRIMO AKCIJA ,,Į MOKYKLĄ LENGVAI‘‘

          Rugsėjo 28 dieną buvo sveriamos 1 ir 5 klasių gimnazijos moksleivių mokyklinės kuprinės.

          Kuprinių svėrimo akcijos tikslas – supažindinti mokinius ir jų tėvus su tinkamos kuprinės pasirinkimo svarba, funkcijomis, galimu sunkios kuprinės poveikiu sveikatai bei pratimais taisyklingos laikysenos išsaugojimui.

          Remiantis Higienos norma (HN 41:2016 ,,Mokyklinės kuprinės‘‘), kuprinė turi turėti rankenėlę ir du reguliuojamus diržus, formą išlaikančią nugarėlę, pakietintą korpusą bei išorinėje pusėje turi būti pritvirtinti atšvaitai. Pradinių klasių moksleivio tuščios kuprinės svoris negali viršyti 700 gramų, vyresnio amžiaus mokinio – 1000 gramų. Vaikams rekomenduoja nešti ne sunkesnę kaip 10 proc. savo kūno svorio mokyklinę kuprinę. Sunkesnės kaip 15 proc. kūno svorio kuprinės nešiojimas gali būti vertinamas kaip rizikos veiksnys, darantis įtaką moksleivio nugaros skausmų ar kitų stuburo pakenkimų atsiradimui.

          Kuprinių svėrimo akcijos metu buvo pasvertos 12 (1 klasės) ir 16 (5 klasės) pilnų kuprinių: iš jų abejose klasėse 50 procentų pasvertų kuprinių sudarė lengvesnės nei optimalus rekomenduojamas 10 proc. kūno svorio. 1 klasės - 25 proc. ir 5 klasės  - 12,5 procentai  pasvertų kuprinių buvo sunkesnės nei rekomenduojamas didžiausias pilnos kuprinės 15 proc. kūno svoris. Sunkiausią mokyklinę kuprinę atsinešė 1 klasės moksleivis/ė kuri svėrė 4 kg ir sudarė 17,4 proc. kūno svorio. 5 klasės mokinio/ės sunkiausia pilna kuprinė svėrė 7 kg ir sudarė 16 proc. kūno svorio.

          Kuprinių svėrimo akcijos metu vertinta ne tik kuprinių svoris, bet ir kuprinės nešiojimo būdas, kuris turi įtakos moksleivių sveikatai. Buvo pastebėta, kad 1 kasės - 91,7 proc. mokinių kuprines nešioja ant abiejų pečių, 5 klasės - 87,5 proc. 100 proc. visų kuprinių turėjo du diržus bei rankenėlę. 1-os klasės mokinių kuprinės, kurių išorinėje dalyje nebuvo atšvaitų sudarė 40 proc., 5 klasės -52,25 poc. kuprinių buvo be atšvaitų.

          Ar kada nors susimąstėte, kiek svorio neša vaikai savo mokyklinėje kuprinėje? Mokykloje, mokiniai, nešioja kuprines, kuriose kaupiasi daugybė knygų, užrašų, sąsiuvinių, rašiklių ir kitų daiktų. Tačiau dauguma mokinių nesuvokia, kad sunki kuprinė turi neigiamą poveikį sveikatai. Netinkamas kuprinės svoris ir netinkama laikysena gali sukelti nugaros skausmus, stuburo deformacijas, raumenų įtampą ir kitas ilgalaikes sveikatos problemas. Todėl yra labai svarbu kad mokyklinės kuprinės būtų nešiojamos tinkamai ir į mokyklą mokiniai neštųsi tik tos dienos pamokoms reikalingas mokyklines priemones, ir susidėtų daiktus tvarkingai taip, kad jie neslidinėtų kuprinėje.

         Taip pat vaikai atliko visuomenės sveikatos priežiūros specialistės parengtus laimės rato ,,Sveikas stuburas’’ pratimus, kuriuos galės atlikti kiekvienos pertraukos metu, o galbūt ir tėvelius supažindins su išmoktais pratimais.

          Tegul mokyklinės kuprinės nešiojimas būna saugus ir komfortiškas! 

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Enrika Bučienė

© 2024 All rights reserved

Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazija