MINIME HOLOKAUSTO 80-ĄSIAS METINES

 

          1941 m. rugpjūčio 28 d. nacistinės Vokietijos valdžios ir vietos parankinių suorganizuotos egzekucijos metu Pakarklės miške nužudyta ir užkasta maždaug 800 Čekiškės, Lekėčių, Seredžiaus, Veliuonos ir Vilkijos litvakų. Pokario metais į Pakarklės kapavietę iš Jagminiškių, Veliuonos ir kitų vietų buvo atvežta daugiau Holokausto aukų.

          Rugsėjo 23 d., minint Holokausto 80-ąsias metines, Jaučakiuose atidengtas paminklas Antrojo pasaulinio karo metais nužudytiems žydų tautybės žmonėms. Maždaug 2 km į pietryčius nuo Vilkijos, Pakarklės miške, esanti masinių žudynių vieta yra paskelbta paveldo objektu. Į Paminklo atidengimo iškilmėse dalyvavo Kauno rajono meras, žydų bendruomenių atstovai, svečiai iš Izraelio, Vilkijos gimnazijos moksleiviai, jaunieji šauliai ir mūsų gimnazijos  III g klasės mokiniai.

          IV g klasės mokiniai  gimnazijos bibliotekoje per lietuvių kalbos ir literatūros pamoką (mokytoja L. Šukytė) dalyvavo pilietinėje iniciatyvoje VARDAI. 11 val. 10 min moksleiviai per Zoom platformą skaitė Čekiškėje gyvenusių žydų vardus, pavardes, amžių, profesiją (sąrašas parengtas pagal yad vashem holokausto atminties muziejaus Izraelyje turimus liudijimus). Pamokoje susipažino ir su Audros Girijotės straipsniu ,,Lietuvos žydų Basanavičius“, kuriame pasakojama apie Čekiškėje gyvenusį ir vaistininku dirbusį Dovydą Matį Lipmaną. Tai tarpukario Lietuvos kultūros veikėjas, publicistas, knygų autorius, gyvenimą paskyręs žydų tautosakos rinkimui ir istoriniams tyrimams.

          Sakoma, jog žmogus miršta du kartus: tada, kai jo kūną pasiglemžia nebūtis, ir tada, kai jį pamiršta kiti. Eikime Atminties  keliu...

 

Istorijos mokytoja Eglė Simonaitienė

 

 

© 2024 All rights reserved

Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazija