• Kategorija: Renginiai
  • Peržiūros: 282

TRAUMŲ SAUŽALOJIMŲ PREVENCIJOS SKATINIMAS. SAUGUS ELGESYS

          Sužalojimai yra viena didžiausių nepilnamečių vaikų sveikatos problemų. Vaikų mokymas saugiai elgtis yra viena pagrindinių priemonių siekiant užkirsti kelią galimiems sužalojimams.  Vasarą - susiduriame su tykančiais pavojais. Svarbu žinoti kaip tų pavojų išvengti. Norint supažindinti, įspėti vaikus, tėvus ir nuo mažens formuoti tinkamus įpročius, visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Kauno r. Prano Dovydaičio gimnazijoje, gegužės mėnesį, vedė užsiėmimus apie traumų sužalojimų prevencijos skatinimą (saugų elgesį) vandenyje, namuose, mašinoje, gatvėje, važiuojant dviračiais, riedučiais bei kilus gaisrui. Dalyviai: ,, Peliukų‘‘ grupė ir 1 – 4 klasių mokiniai.

          Pamokų metu vaikai buvo supažindinti,  kaip turėtų elgtis jei kiltų gaisras. Kokiu trumpuoju numeriu skambinti ir kviesti pagalbą. Kokia veiksmų seka būtų kilus gaisrui. Vaikai gyvai galėjo apžiūrėti dūmų detektorių. Taip pat diskutavo, kodėl labai svarbu namuose turėti dūmų, smalkių detektorius, kurie gali išgelbėti gyvybę. Sužinojo,  kaip nustatyti savo būvimo vietos koordinates naudojant mobilųjį telefoną. Žiūrėjo filmuką ,,saugus elgesys vandenyje‘‘. Diskutavo, kaip vaikai turi elgtis prie vandens, kokias priemones būtina pasiimti su savimi važiuojant prie vandens telkinių. Ugdytiniai apžiūrėjo gelbėjimo liemenę, gelbėjimo ratą. Buvo išdalinti lankstinukai  vaikams, kad parneštų savo tėveliams (globėjams) ,,saugus elgesys prie vandens telkinių‘‘. Pamokų metu aptarė, kokie pavojai gali tykoti namuose. Kokiose vietose ir su kokiais daiktais galima žaisti, o kur žaisti – nedera. Suprato, kad žaislai turi būti tvarkingai sudėti į savo vietas. Prisiminė, susipažino apie kelio ženklus, bei kokiose vietose galima vaikams žaisti, o kur – negalima, pavojinga. Kaip teisingai reikia pereiti per gatvę jei yra pėsčiųjų perėją ir jei jos nėra. Kur ir kaip eiti kelkraščiu pėstute, kaip važiuojant dviračiu jei nėra šaligatvio.  Mokiniai suprato, kad važiuodami dviračiu, riedučiais ar kitomis priemonėmis būtinai turi užsidėto šalmą, liemenę arba ryškesnės spalvos rūbus, kad būtų matomi kelyje. Vaikai  gyvai apžiūrėjo šalmą, atšvaitus. Žinių įtvirtinimui ugdytiniai atliko užduotėles.

          Ugdytiniai dovanų  gavo ,,Super saugaus vaiko diplomus‘‘ . Dabar vaikai yra tikri ekspertai ir jei reikės pamokys savo tėvelius, seses  ir brolius, kaip atsakingai, saugiai  reikia elgtis.

          Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad visi sužalojimai yra nuspėjami ir jų galima išvengti, jie nepriklauso nuo sėkmės veiksmo. Taigi, netyčiniai sužalojimai yra nuspėjamų ir išvengiamų įvykių rezultatas.

LINKIME SAUGIOS VASAROS !!!

 

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Enrika Bučienė

© 2024 All rights reserved

Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazija